POLAGRA FOOD – Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych

Poznań na kilka dni (30 września – 3 października 2019 roku) stał się miejscem spotkań największych przedstawicieli z branży spożywczej z całego świata. Międzynarodowe Targi  Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD miały charakter B2B (business-to-business). Celem Targów było zbudowanie relacji handlowych między producentami żywności a odbiorcami biznesowymi: sprzedawcami w sieciach handlowych, hurtownikami oraz detalistami. W jednym miejscu prezentowane były największe osiągniecia w branży spożywczej oraz nowe produkty, które niedawno weszły na rynek lub dopiero się na nim pojawią. W czasie POLAGRY, podczas licznych szkoleń oraz prelekcji, poruszane były tematy ważne dla sektora, m.in dotyczące perspektyw rozwoju, wymogów legislacyjnych czy trendów konsumenckich. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyło się spotkanie na temat zasad znakowania żywności.

Na wspólnej powierzchni „Wyspie innowacji” jednostki naukowo-badawcze oraz Centrum Doradztwa Rolniczego, nadzorowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezentowały nowości oraz aktualnie realizowane u siebie badania z zakresu branży spożywczej. Wśród wystawców był również Instytut Ogrodnictwa, który reprezentowała pani Dyrektor – dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO. Na swoim stoisku Instytut eksponował owoce z własnych sadów oraz produkty spożywcze typu smoothie, suszone owoce żurawiny oraz soki firmy Korab Garden, przygotowane zgodnie z technologią i recepturą opracowaną w IO. Informacji na temat prezentowanych produktów oraz sposobu ich wytwarzania udzielali dr inż. Karolina Celejewska oraz mgr inż. Jan Piecko z Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw. Na stoisku IO upowszechniane były także materiały promujące wyniki uzyskane podczas realizacji programów badawczych tj.: Program Wieloletni IO 2015-2020 – „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”, Program Wieloletni IHAR-PIB/IO 2015-2020 – „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju” oraz projektów:  BIOGLEBA „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń”, BioSafeFood Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami” oraz System Jakości Certyfikowany Produkt (CP), którego twórcą i administratorem jest Krajowa Unia Producentów Soków.

 

POWIĄZANE TAGI:

INSTYTUT OGRODNICTWA

Siedziba Dyrekcji
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 22 11 do 13 - Centrala
Fax: 46 833 31 86
e-mail: io@inhort.pl


ul. Pomologiczna 18
96-100 Skierniewice
Tel.: 46 833 20 21 - Centrala, 46 833 42 23 - Centrala
Fax: 46 833 32 28

ZAKŁAD PSZCZELNICTWA
W PUŁAWACH

ul. Kazimierska 2A
24-100 Puławy
Tel.: 81 886 42 08, 81 886 21 64
Fax: 81 886 42 09
e-mail:zaklad.pszczelnictwa@inhort.pl

MAPA DOJAZDU

© Copyright 2011 Instytut Ogrodnictwa, wszystkie prawa zastrzeżone / Kontakt: < Redaktor > < Webmaster >