1

PRACOWNIA PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCI OWOCÓW I WARZYW

PRACOWNIA PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCI OWOCÓW I WARZYW (LABORATORY OF PROCESSING AND QUALITY EVALUATION OF FRUIT AND VEGETABLES)

Kierownik

dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
tel.: +48 46 834 54 27, e-mail: Monika.Mieszczakowska@inhort.pl


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Opracowywanie nowych technologii przetwarzania owoców i warzyw z zachowaniem jak najwyższej aktywności biologicznej przetworów.
  • Ocena jakości, autentyczności i składu klarownych i mętnych soków owocowych oraz przecierów i nektarów.
  • Ocena sensoryczna owoców, warzyw i ich przetworów. Badania preferencji konsumentów.
  • Technologia produkcji i badanie składu niskokalorycznych przekąsek na bazie suszonych owoców i warzyw.
  • Ocena wartości odżywczej, sensorycznej i biologicznej owoców i warzyw świeżych oraz przetworzonych.
  • Opracowanie i doskonalenie technologii przetwórstwa niektórych gatunków warzyw, m.in. mrożenie grzybów i warzyw, kwaszenie ogórków i kapusty, suszenie warzyw.
  • Wykorzystywanie nowoczesnych technologii przetwórczych do pozyskiwania innowacyjnych produktów z owoców i warzyw.
  • Opracowywanie innowacyjnych produktów, technologii przetwórstwa, weryfikacja założeń technologicznych, nadzór technologiczny.
  • Ekspertyzy dla Krajowej Unii Producentów Soków i indywidualnych producentów w zakresie oceny autentyczności półproduktów i produktów handlowych przemysłu sokowniczego (zgodnie z Kodeksem Praktyki AIJN).


Pracownicy naukowi

  • dr Karolina Celejewska
  • prof. dr hab. Dorota Konopacka
  • dr inż. Justyna Szwejda-Grzybowska
  • dr Anna Wrzodak

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  •  prof. dr hab. Witold Płocharski

Pracownicy techniczni

  • mgr Elżbieta Gędek
  • mgr inż. Paweł Guzik
  • mgr Alina Majka
  • Łukasz Murgrabia
  • Danuta Perzanowska
  • Anna Pęzik
  • Elżbieta Rybka
  • Ewa Ropelewska
  • Magdalena Stokowska