BIOAKTYWNE PODŁOŻE DO UPRAWY WARZYW PROFI 3 Z MIKROORGANIZMAMI
Bioaktywne podłoże do uprawy warzyw PROFI 3 z mikroorganizmami zawierające pożyteczne mikroorganizmy glebowe jest stosowane do uprawy roślin warzywnych oraz poprawy jakości gleby.
Decyzja MRiRW Nr P-880/19
Zastosowane podłoże organiczno-mineralne wzbogacone o pożyteczne mikroorganizmy wpływa na poprawę plonowania roślin, wzrostu i rozwoju systemu korzeniowego, stanu odżywienia roślin warzywnych w składniki mineralne, wpływa korzystnie na dominację pożytecznej mikroflory glebowej oraz na poprawę jakości produkowanych plonów o walory pro-zdrowotne. Obecne w podłożu pożyteczne mikroorganizmy utrudniają kolonizację korzeni przez mikroorganizmy patogenne, stanowią konkurencję o pokarm dla organizmów patogenicznych, a także wydzielają substancje antybiotyczne hamujące rozwój patogenów glebowych oraz zwiększają odporność roślin i efektywność pobierania z gleby składników mineralnych, jak fosfor, azot cynk, miedź, żelazo, bor. Zastosowanie podłoża organiczno-mineralnego wzbogaconego mikrobiologicznie w połączeniu ze zredukowanym nawożeniem NPK wpływa na istotne zwiększenie stanu zdrowotnego roślin.
„Bioaktywne podłoże do uprawy warzyw PROFI 3 z mikroorganizmami” składa się z torfu wysokiego z dodatkiem kredy , specjalistycznych nawozów , mineralnych NPK łatwo rozpuszczalnych w wodzie oraz „Mikroorganizmów Skierniewickich” w postaci 2 gatunków grzybów strzępkowych: Trichoderma harzianum iTrichoderma asperellum wyizolowanych i zidentyfikowanych w Zakładzie Mikrobiologii i Ryzosfery Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Podłoże organiczno-mineralne
20L i 50L
Podłoże organiczno-mineralne wzbogacone mikrobiologicznie może być stosowane do uprawy roślin warzywnych i innych gatunków roślin ogrodniczych oraz poprawy jakości gleby. W podłożu można bezpośrednio uprawiać rośliny o różnych wymaganiach pokarmowych.