Szkolenie „Czy możliwe są innowacje w ekologicznej produkcji owoców? Przykłady nowych praktyk zwalczania szkodników i zarządzania glebą w świetle strategii Zielonego Ładu”

W dniu 4 listopada br. odbyło się szkolenie „Czy możliwe są innowacje w ekologicznej produkcji owoców? Przykłady nowych praktyk zwalczania szkodników i zarządzania glebą w świetle strategii Zielonego Ładu”, które ze względu na sytuację epidemiologiczną odbyło się w formie webinaru. Transmisja z wykładów dostępna była na platformie Facebook oraz You Tube.

Podczas szkolenia uczestnicy mogli posłuchać komentarzy i zaleceń specjalistów, skorzystać z konsultacji online oraz zapoznać się z postępami prac prowadzonych w ramach projektów: „Badania na rzecz rolnictwa ekologicznego”, DOMINO, Excalibur, Danstar i BiofruitNET. Autorzy wystąpień – dr hab. Eligio Malusá, prof. IO, dr Małgorzata Tartanus, dr Ewa M. Furmańczyk, dr Dawid Kozacki i mgr Wojciech Piotrowski poruszyli takie tematy jak:

  • Nowa koncepcja rolnictwa ekologicznego w ramach strategii Zielonego Ładu;
  • Nasionnice – jak rozwiązać ten problem?;
  • Muszka plamoskrzydła – niespodziewany atak i możliwe rozwiązania;
  • Metody ograniczania populacji larw chrabąszcza majowego;
  • Uprawy współrzędne – nowa strategia zarządzania sadem;
  • Wzmacnianie bioróżnorodności w glebie jako czynnik wpływający na jakość plonu;
  • Silna Sieć Wiedzy w ekologicznym systemie produkcji – wyniki z przeglądu sytuacji w sieciach państw EU.

Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem ze strony ponad dwustu zarejestrowanych uczestników, wśród których znaleźli się rolnicy oraz przedstawiciele ODR, WIORiN i firm branżowych.