Skip to content

PRACOWNIA UPRAWY WARZYW I GRZYBÓW JADALNYCH

Pracownia Uprawy Warzyw i Grzybów Jadalnych (Laboratory of Vegetable and Edible Mushrooms Cultivation)

Kierownik
dr Natalia Skubij
tel.: +48 46 834 66 66, e-mail: natalia.skubij@inhort.pl


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Optymalizacja metod uprawy warzyw pod osłonami w obiegach zamkniętych oraz parametrów uprawowych podłoży bezglebowych, tradycyjnych i zawierających przetworzone odpady biodegradowalne stosowane w uprawie roślin warzywnych.
  • Doskonalenie ekologicznej metody uprawy warzyw.
  • Badanie wpływu różnych czynników uprawowych i zabiegów agrotechnicznych na wzrost, plonowanie i jakość roślin warzywnych.
  • Ocena przydatności odmian do różnych warunków uprawy, metod i systemów produkcji.
  • Ocena wartości gospodarczej i jakości nowych odmian warzyw, przydatności nawozów i podłoży oraz stymulatorów wzrostu w uprawie polowej i pod osłonami,
  • Diagnostyka chorób bakteryjnych i grzybowych pieczarki,
  • Analiza podłoża uprawowego oraz okrywy pieczarki pod kątem obecności patogenów grzybowych i bakteryjnych oraz szkodników występujących w uprawie pieczarki,
  • Ocena skuteczności środków ochrony roślin oraz preparatów dezynfekcyjnych (chemicznych, biologicznych) w ograniczaniu chorób pieczarki,
  • Ochrona upraw pieczarki przed chorobami – aktualizacja i opracowywanie programu ochrony grzybów, doradztwo w ochronie i uprawie grzybów,
  • Określanie przydatności dodatków do podłoża i okrywy w uprawie grzybów,
  • Określanie przydatności nowych ras grzybni pieczarki.

Pracownicy naukowi

  • mgr Joanna Augustyniak
  • dr Jacek Dyśko
  • mgr inż. Artur Kowalski
  • dr Joanna Szumigaj-Tarnowska

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  • inż. Agnieszka Długosz
  • mgr  Andrzej Kowalski

Pracownicy techniczni

  • Alina Lichman
  • Halina Łągiewska
  • Dorota Marcinkowska
  • mgr inż. Teresa Sabat
  • mgr inż. Zbigniew Uliński
Udostępnij na: