Skip to content

Szkolenie pt. „Ekologiczna produkcja owoców”

30 listopada br. w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się kolejne szkolenie on-line przygotowane w ramach realizacji zadań 3.4 5.1 Programu Wieloletniego IO (2015-2020) „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”. Jego retransmisję można obejrzeć na platformach Facebook i YouTube na kanałach IO. Spotkanie to, poświęcone było tematyce związanej z ekologiczną produkcją owoców. Koordynator szkolenia dr hab. Elżbieta Rozpara, prof. IO, opowiedziała o szansach i ograniczeniach związanych z tym sposobem produkcji owoców w Polsce. Dr Paweł Bielicki przybliżył uczestnikom temat dotyczący przepisów regulujących jakość materiału szkółkarskiego polecanego do sadów ekologicznych, a dr Dorota Kruczyńska przedstawiła odmiany jabłoni z sukcesem wykorzystywane w tego typu uprawach. Mgr inż. Agnieszka Głowacka zaprezentowała odmiany śliwy domowej polecane do sadów ekologicznych, zwracając uwagę na ich podatność na szarkę w sytuacji rosnącego zagrożenia wirusem ospowatości sliwy. O obecnym stanie ekologicznej ochrony sadów opowiedział mgr Witold Danelski, a dr inż. Małgorzata Sekrecka poruszyła temat związany z fauną pożyteczną i jej rolą w ograniczaniu szkodników w sadowniczych uprawach ekologicznych.

Webinarium do chwili obecnej obejrzało 541 uczestników, wśród których znaleźli się m.in. przedstawiciele ODR, WIORiN i firm branżowych, prasy specjalistycznej, kadra naukowa szkół rolniczych oraz sadownicy. Tradycyjnie po zakończonych wykładach zainteresowani widzowie mogli włączy się w dyskusję na czacie i uzyskać odpowiedź na nurtujące pytania.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: