Skip to content

CENTRUM PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW OGRODNICZYCH (HORTI FOOD PROCESSING CENTRE)

Kierownik

inż. Sebastian Siarkowski|
tel. kom: 504 133 850
e-mail: Sebastian.Siarkowski@inhort.pl


ZAKRES DZIAŁALNOŚCI

Park maszynowy i technologiczny umiejscowiony w CPPO umożliwia prowadzenie prac nad zwiększaniem asortymentu znanych produktów owocowo-warzywnych, takich jak soki NFC, smoothie czy dżemy. Pozwala na opracowywanie technologii dla nowych, innowacyjnych produktów na bazie surowców ogrodniczych (produkty premium, żywności funkcjonalnej, żywności specjalnego przeznaczenia).

OFERTA

  • Projektowanie i wytwarzanie innowacyjnych produktów w skali półtechnicznej dzięki modułowemu rozmieszczeniu poszczególnych urządzeń przetwórczych, co umożliwia elastyczny dobór operacji technologicznych
  • Opracowywanie poszczególnych parametrów procesowych występujących w zaprojektowanej technologii wytwarzania innowacyjnego produktu.
  • Wykonywanie zlecenia wykonania badań lub produkcji przetworów z surowca dostarczonego przez klienta.
  • Możliwość skorzystania z wybranej linii technologicznej lub urządzenia w obecności pracownika naukowego lub technicznego w CPPO.
  • Obiekt jest wyposażony w magazyny półproduktów i wyrobów gotowych z możliwością sterowania i kontrolowania warunków symulowanego obrotu towarowego, dzięki czemu CPPO oferuje przeprowadzenie badań przechowalniczych z monitorowaniem zmian jakościowych produktów gotowych.
  • Centrum posiada także dział badań sensorycznych i konsumenckich ukierunkowany na badania preferencji konsumentów w odniesieniu do innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw.

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  • mgr inż. Natalia Dworak
  • mgr inż. Dawid Wieloch
  • inż. Sebastian Siarkowski

Pracownicy techniczni

  • inż. Monika Stępowska
  • Igor Stankiewicz
Udostępnij na: