Skip to content

Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi

Poznań, 8-10 maja 2025 r.

8–10 maja 2025 roku w Poznaniu odbył się Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele ministerstw UE, samorządów, organizacji pozarządowych oraz środowisk naukowych. Międzynarodowe Targi Poznańskie stały się centrum debaty na temat przyszłości rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Program kongresu obejmował m.in. Dzień Wielkopolski, rozwoju lokalnego i młodzieży (8 maja), Dzień Europy (9 maja) oraz Dzień Polski (10 maja). W ramach wydarzenia, w ciągu trzech dni, odbyły się liczne panele dyskusyjne, warsztaty i konferencje, które zgromadziły ekspertów z całej Europy.

Pracownicy Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego również bardzo aktywnie uczestniczyli w Kongresie. Dr hab. Małgorzata Tartanus, prof. IO, prof. dr hab. Ryszard Hołownicki oraz dr hab. Zbigniew Kołtowski, prof. IO wzięli udział w spotkaniu „Nauka i Doradztwo dla praktyki rolniczej”, w którym odbyły się panele dyskusyjne z udziałem przedstawicieli instytutów badawczych i jednostek doradztwa rolniczego.

Kongresowi towarzyszyła wystawa, na której prezentowały się m.in. poszczególne województwa, instytuty badawcze, stowarzyszenia, związki oraz firmy branżowe. Wśród wystawców obecny był również Instytut Ogrodnictwa – PIB, który zaprezentował nowoczesne centra badawczo-rozwojowe oraz wybrane projekty badawcze. Nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem i zostało odwiedzone przez wielu znamienitych gości, których serdecznie witały prof. dr hab. Dorota Konopacka – Dyrektor IO-PIB oraz prof. dr hab. Bożena Matysiak – Zastępca Dyrektora ds. Naukowych IO-PIB. Ich obecność podkreślała rangę wydarzenia oraz znaczenie działalności Instytutu dla rozwoju innowacyjnych rozwiązań w sektorze ogrodnictwa. Jednym z prezentowanych rozwiązań było Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych, oferujące m.in. autorskie produkty, takie jak chipsy jabłkowe i suszone wiśnie. Duże zainteresowanie wzbudził także projekt HARVBOT – ekonomiczna, autonomiczna maszyna o konstrukcji modułowej, przeznaczona do identyfikacji i zbioru jabłek z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Robot został zaprojektowany z myślą o precyzyjnym i delikatnym zbiorze owoców, wspierając tym samym rozwój zrównoważonego sadownictwa. Uwagę odwiedzających przyciągał również pokaz żywych pszczół, będący ciekawym elementem edukacyjnym dotyczącym roli zapylaczy w środowisku rolniczym. Dodatkowo prezentowany był model tunelu foliowego wyposażynego w akumulator energii, obrazujący efekty projektu HortiEnergia. Zwiedzający mogli poznać szczegóły rozwiązania dzięki pracownikom Instytutu zaangażowanym w realizację tego przedsięwzięcia.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: