Skip to content

Szkolenie „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne warzyw – kontrola zagrożeń i dobre praktyki rolnicze”

Skierniewice, 1 października 2025 r.

1 października 2025 roku odbyło się szkolenie stacjonarne pt. „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne warzyw – kontrola zagrożeń i dobre praktyki rolnicze”, zorganizowane w ramach zadania celowego 7.5 „Skażenia mikrobiologiczne warzyw liściowych w ekologicznej produkcji pierwotnej – monitoring, strategia minimalizacji zagrożeń ze szczególnym uwzględnieniem metod nawożenia i nawadniania”, finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie otworzyły prof. dr hab. Bożena Matysiak, oraz dr Beata Kowalska, a następnie uczestnicy wysłuchali trzech wykładów przygotowanych przez pracowników naukowych Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.

Dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO, przybliżyła temat dbałości o stan sanitarny upraw warzywnych. Dr Beata Kowalska omówiła problem skażeń mikrobiologicznych w produkcji pierwotnej warzyw liściowych, natomiast dr Anna Wrzodak zaprezentowała praktyczne sposoby ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w przypadku warzyw minimalnie przetworzonych oraz metody przedłużania ich trwałości.

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, a także reprezentanci uczelni wyższych, firm prywatnych oraz Instytutu Ogrodnictwa – PIB.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: