Skip to content

Szkolenie „Szanse i zagrożenia związane z przekształcaniem sadów deserowych w sady sokowe”

Skierniewice, 3 grudnia 2025 r.

3 grudnia 2025 r. w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym odbyły się warsztaty hybrydowe pt. „Szanse i zagrożenia związane z przekształcaniem sadów deserowych w sady sokowe”, zorganizowane w ramach zadania celowego 9.1 „Opracowanie technologii produkcji jabłek przemysłowych z uwzględnieniem transformacji sadów produkujących owoce deserowe oraz modelu sadu sokowego”, finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W wydarzeniu uczestniczyło około 130 osób, zarówno stacjonarnie w Skierniewicach, jak i online. Wśród słuchaczy byli przedstawiciele m.in.: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, Stacji Chemiczno-Rolniczych, Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także przedstawiciele firm branżowych oraz uczestnicy indywidualni zainteresowani tematyką.

Program warsztatów obejmował kluczowe zagadnienia związane z transformacją sadów: od zagrożeń ze strony szkodników i chorób, przez ocenę jakości surowca w trakcie zbioru i przechowywania, aż po jakość soków uzyskiwanych z owoców pochodzących z sadów sokowych. Omówiono także ekonomiczne skutki przekształcania sadów deserowych oraz kwestie wynikające z praktyki sadowniczej.

Wśród prelegentów byli pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa – PIB oraz zaproszeni, doświadczeni sadownicy, którzy przedstawili swoje spojrzenie na proces przekształcania sadów i dzielili się obserwacjami z codziennej pracy. Spotkanie zakończyła ciekawa dyskusja, podczas której uczestnicy wymienili się praktycznymi spostrzeżeniami i wskazali najważniejsze wyzwania oraz perspektywy dla rozwoju sadów sokowych.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: