Skip to content

II szkolenie dla inspektorów podmiotów certyfikujących w systemie Integrowanej Produkcji Roślin sadowniczych i warzywnych

II szkolenie dla inspektorów podmiotów certyfikujących w systemie Integrowanej Produkcji Roślin sadowniczych i warzywnych

Skierniewice, 17 grudnia 2025 r.

17 grudnia 2025 r. w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym zostało zrealizowane II szkolenie dla inspektorów podmiotów certyfikujących w systemie Integrowanej Produkcji Roślin sadowniczych i warzywnych, które odbyło się w formule online. Szkolenie przygotowano w ramach zadania celowego 6.3 „Aktualizacja i opracowanie metodyk integrowanej ochrony roślin, Integrowanej Produkcji Roślin oraz poradników sygnalizatora”, finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Spotkanie otworzyły prof. dr hab. Bożena Matysiak, Zastępca Dyrektora ds. Naukowych IO-PIB, oraz prof. dr hab. Mirosława Cieślińska, kierownik zadania celowego 6.3. W części merytorycznej przedstawiono najważniejsze zagadnienia zawarte w metodykach integrowanej produkcji (IP) wybranych gatunków roślin ze szczególnym uwzględnieniem zabiegów i czynności obligatoryjnych istotnych dla uzyskania certyfikatu Integrowanej Produkcji. Metodykę IP winogron omówił dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO, jabłek – prof. dr hab. Mirosława Cieślińska, cebuli – dr Agnieszka Włodarek, natomiast dyni olbrzymiej, piżmowej i oleistej – dr hab. Grażyna Soika, prof. IO.

II szkolenie zostało przeprowadzone dzień po realizacji I szkolenia w ramach tego samego cyklu i było skierowane m.in. do inspektorów podmiotów certyfikujących działających w systemie Integrowanej Produkcji Roślin. W szkoleniu uczestniczyło 340 słuchaczy, wśród których byli przedstawiciele: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Stacji Chemiczno-Rolniczych, firm branżowych oraz producenci roślin i osoby prywatne zainteresowane tematyką.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: