Skip to content

Żywność. Materiał roślinny

Laboratorium wykonuje analizy żywność między innymi owoców, warzyw, grzybów, produktów zbożowych, ziół, kiszonek, wyrobów pszczelarskich, przypraw, ekstraktów, a także soków, nektariów, suszu oraz materiału roślinnego (liści, pędów, korzeni).

Zakres analiz obejmuje oznaczenie zawartości:

  • makroskładników: fosfor (P), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca),
  • mikroskładników: bor (B), miedź (Cu), cynk (Zn), żelazo (Fe), mangan (Mn), sód (Na), molibden (Mo),
  • azotanów (V) i azotanów (III),
  • tłuszczy,
  • cukrów,
  • soli,
  • białka, 
  • witaminy C
  • błonnika pokarmowego:
    • całkowitego (TDF),
    • rozpuszczalnego (SDF),
    • nierozpuszczalnego (IDF),
  • matali ciężkich: kadmu (Cd), ołowiu (Pb), rtęci (Hg), niklu (Ni), chromu (Cr) i arsenu (As).

Wartość odżywcza

Laboratorium Badania Jakości Produktów Ogrodniczych  wykonuje analizy niezbędne do obliczenia wartości energetycznej i wartości odżywczej w celu przygotowania etykiety produktów spożywczych.

Oferta skierowania do producentów żywności, którzy chcą wprowadzić na rynek polski i europejski swoje wyroby.

Udostępnij na: