AKTUALNOŚCI
WYDARZENIA
Skierniewice, 9 maja 2025 r.
09.05.2025 r. odbyło się seminarium organizowane w ramach projektu HortiFoodTrends,
w czasie którego Karolina Celejewska i Jan Piecko podzielili się wiedzą zdobytą podczas stażu
na Uniwersytecie Kopenhaskim – partnera projektowego Instytutu Ogrodnictwa – PIB.
W trakcie spotkania prelegenci przybliżyli pojęcia Descriptive Analysis (ilościowe metody opisowej oceny sensorycznej) oraz Projective Mapping (metodę oceny sensorycznej, w której próbki są projektowane na powierzchni 2D np. kartce papieru lub jako ikony na ekranie). Produkty do prowadzenia oceny w czasie stażu zostały przygotowane w naszej jednostce.
Do analizy opisowej wykorzystano puree z truskawek i jagód haskap, zarówno poddane działaniu ultradźwięków, jak i niepoddane tej obróbce.
Do mapowania projekcyjnego wykorzystano żurawinę suszoną eksperymentalnie oraz próbki handlowe z polskiego i duńskiego rynku.
Naukowcy podzielili się także wrażeniami i doświadczeniami z przeprowadzonych paneli sensorycznych w formie okrągłego stołu oraz w kabinach sensorycznych i przybliżyli tworzenie formularza oceny w programie Fizz.
Staż w na Uniwersytecie Kopenhaskim – zdobyta wiedza i doświadczenie
Staż dla pracowników Instytutu Ogrodnictwa – PIB w ramach HortiFoodTrends odbył się w okresie od 30 marca do 11 kwietnia 2025 r. Podczas pobytu w Danii pracownicy IO-PIB zdobyli praktyczną wiedzę na temat metod przeprowadzania badań sensorycznych, stosowanych przez naukowców z partnerskiego ośrodka.
Ten projekt otrzymał dofinansowanie z programu Unii Europejskiej Horyzont Europa w ramach umowy o dotację nr 101159293. (HortiFoodTrends).
Projekt jest finansowany przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie poglądami autora (autorów) i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy Unii Europejskiej. Ani Unia Europejska, ani organ udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności.