AKTUALNOŚCI
WYDARZENIA
Skierniewice, 29 października 2025 r.
29 października 2025 roku odbyło się szkolenie online pt. „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne warzyw – kontrola zagrożeń i dobre praktyki rolnicze”, zorganizowane przez Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w ramach zadania celowego 7.5 „Skażenia mikrobiologiczne warzyw liściowych w ekologicznej produkcji pierwotnej – monitoring, strategie minimalizacji zagrożeń ze szczególnym uwzględnieniem metod nawożenia i nawadniania”, finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W trakcie szkolenia, które otworzyła dr Beata Kowalska – kierownik zadania celowego, zaprezentowano trzy wykłady przygotowane przez pracowników naukowych IO-PIB, dotyczące aktualnych zagadnień związanych z bezpieczeństwem mikrobiologicznym warzyw w różnych etapach produkcji i przetwarzania.
Dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO, omówiła znaczenie utrzymania odpowiedniego stanu sanitarnego w uprawach warzywnych, wskazując na najczęstsze źródła zanieczyszczeń i sposoby ich ograniczania poprzez właściwe praktyki rolnicze. Następnie dr Beata Kowalska zaprezentowała wyniki badań dotyczących skażeń mikrobiologicznych w produkcji pierwotnej warzyw liściowych, zwracając uwagę na czynniki środowiskowe oraz wpływ metod nawożenia i nawadniania na bezpieczeństwo plonów. Ostatni wykład, prowadzony przez dr Annę Wrzodak, dotyczył praktycznych sposobów redukcji ryzyka mikrobiologicznego w przypadku warzyw minimalnie przetworzonych oraz metod wydłużania ich trwałości przy zachowaniu wysokiej jakości produktu.
Szkolenie spotkało się z dużym zainteresowaniem i zgromadziło około 340 uczestników z całego kraju. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, uczelni wyższych i szkół rolniczych, Stacji Chemiczno-Rolniczych, jednostek certyfikujących, Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, izb rolniczych, a także przedstawiciele firm branżowych i producenci warzyw. Wysoka frekwencja potwierdziła rosnące zainteresowanie tematyką bezpieczeństwa mikrobiologicznego warzyw oraz potrzebę upowszechniania dobrych praktyk rolniczych w tym zakresie.