Skip to content

Szkolenie „Nawożenie w ogrodnictwie (sadownictwo, warzywnictwo, kwiaciarstwo) w tym fertygacja – tylko w zakresie innowacji”

Skierniewice, 10 grudnia 2025 r.

10 grudnia 2025 r. odbyło się szkolenie online zatytułowane „Nawożenie w ogrodnictwie (sadownictwo, warzywnictwo, kwiaciarstwo) w tym fertygacja – tylko w zakresie innowacji”, zrealizowane w ramach zadania celowego 4.1 finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). Za merytoryczne opracowanie spotkania, dedykowanego pracownikom Stacji Chemiczno-Rolniczych, odpowiadał zespół ekspertów Instytutu Ogrodnictwa – PIB: dr Jacek Nowak, dr hab. Jadwiga Treder, prof. IO oraz dr Waldemar Kowalczyk.

Tematyka szkolenia koncentrowała się na nowoczesnych rozwiązaniach w zakresie nawożenia i fertygacji w uprawach ogrodniczych, obejmujących sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo. Uczestnikom przybliżono znaczenie fertygacji jako jednej z najbardziej efektywnych metod dostarczania składników pokarmowych. Podkreślono, że właściwie prowadzona fertygacja umożliwia dokładną kontrolę dawki składników odżywczych, ogranicza ich straty oraz poprawia efektywność wykorzystania wody. Omówiono także wykorzystanie bezprzewodowego systemu AGREUS jako narzędzia wspomagającego monitorowanie i optymalizację nawadniania oraz nawożenia. Przedstawiono internetową platformę wspomagania decyzji nawodnieniowych oraz omówiono kontrolę parametrów pożywki i podłoża przy użyciu różnorodnych czujników i sond wilgotności oraz zasolenia, a także różnych mierników do oceny jakości i stanu odżywienia roślin. W spotkaniu wzięli udział pracownicy okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych z całej Polski oraz przedstawiciele z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: