Skip to content

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2024

Kielce, 17-18 stycznia 2024 roku.

17-18 stycznia 2024 roku w Kielcach odbyła się XIV edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW, których organizatorem była Oficyna Wydawnicza Oikos Sp. z o.o. Wśród patronów honorowych Targów był Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy. Imprezę zainaugurował pan Adam Nowak – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który był także ważnym gościem na stanowisku wystawienniczym naszej jednostki.

W tym roku, już po raz IX, wręczono nagrody im. Profesora Szczepana A. Pieniążka. Kapituła, której przewodniczyła prof. dr hab. Dorota Konopacka – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – PIB, przyznała statuetki za najbardziej innowacyjne i korzystne dla ogrodnictwa, środowiska oraz społeczeństwa produkty firmom:

– Agro Smart Lab sp. z o.o. za Farm Smart,

– Jagoda JPS za Kombajn do zbioru borówki Jagoda 300

– Weremczuk FMR sp. z o.o. za Kombajn do zbioru warzyw korzennych Weringen RVS-1,

Dodatkowo wyróżniono Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Chemirol sp. z o.o. za preparat Bakto ProFos.

Podczas dwóch dni trwania Targów zorganizowano szereg spotkań i konferencji, na których prelegentami byli również pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa – PIB.

Na stoisku naszej jednostki zaprezentowane zostały prawnie chronione odmiany roślin sadowniczych pochodzące z hodowli Instytutu Ogrodnictwa, przetwory owocowe i warzywne wyprodukowane w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), Internetowa Platforma Wspomagania Decyzji Nawodnieniowych oraz wybrane projekty realizowane w IO-PIB:

  • BIO-FERTIL – „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie”;
  • BiofruitNET – „Zwiększenie innowacyjności ekologicznej produkcji owoców poprzez silną sieć wiedzy”;
  • BioHortiTech – „Improved bio-inocula and living mulching technologies for integrated management of horticultural crops”;
  • BioSafeFood „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”;
  • ECONUTRI – „Innowacyjna koncepcja i ekologicznie zrównoważone technologie nawożenia w rolnictwie, zapobiegające i ograniczające zanieczyszczenia gleby, wód i powietrza”
  • EXCALIBUR – „Wykorzystanie wielofunkcyjnego potencjału glebowej różnorodności biologicznej w ogrodnictwie”;
  • ResBerry – „Kształtowanie odporności roślin jagodowych w uprawie ekologicznej poprzez poprawę bioróżnorodności i innowacyjne strategie gospodarowania”.
image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: