LABORATORIUM BADANIA JAKOŚCI PRODUKTÓW OGRODNICZYCH (LABORATORY OF QUALITY INVESTIGATION OF HORTICULTURE PRODUCTS)
Kierownik
dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
tel.: +48 46 834 54 27, e-mail: Monika.Mieszczakowska@inhort.pl
Dokumenty do pobrania – certyfikat, zakres akredytacji, oferta, zlecenia badań i dane kontaktowe
ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ
Usługi badawcze dla producentów i przetwórców owoców i warzyw oraz innych zleceniodawców w zakresie:
- analizy materiału roślinnego (liście, korzenie, pędy);
- analiza żywności pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, grzyby i zioła oraz ich przetwory – m.in. soki, nektary, zagęszczone soki, przeciery, suszone produkty);
- analiza gleby i podłoży ogrodniczych;
- analiza wody dla potrzeb nawadniania upraw ogrodniczych;
- analiza nawozów mineralnych i ogrodniczych.
OFERTA LABORATORIUM
- Oznaczanie zawartości makroskładników – fosfor, potas, magnez, wapń i sód.
- Oznaczanie zawartości mikroskładników – bor, miedź, żelazo, mangan, cynk.
- Oznaczanie zawartości azotu i białka.
- Oznaczanie zawartości błonnika (TDF, SDF i IDF).
- Oznaczanie zawartości węgla organicznego.
- Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
- Oznaczanie zawartości chlorków, siarczanów i fosforanów.
- Oznaczanie zawartości metali ciężkich – ołów, kadm, rtęć i arsen.
- Oznaczanie pH, zasolenia gleby.
- Oznaczanie pH, twardości ogólnej , elektroprzewodnictwa wody.
- Oznaczanie zawartości kwaśnych węglanów w wodzie i pożywkach.
Pracownicy naukowi
- mgr inż. Wioletta Popińska
Pracownicy inżynieryjno-techniczni
Pracownicy techniczni
- Hanna Jaroń
- mgr inż. Emilia Kowalczyk
- mgr inż. Monika Kroc
- Karolina Wieteska