Skip to content

Konferencja „Innowacje w ekologicznej uprawie roślin”

Skierniewice, 21 października 2025 r.

21 października 2025 r. w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym odbyła się V edycja konferencji pt. „Innowacje w ekologicznej uprawie roślin”. Wydarzenie  przygotowane zostało w ramach realizacji projektu na rzecz rolnictwa ekologicznego „Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie. Identyfikacja i ocena metod wspierających efektywne ograniczanie i zwalczanie populacji szkodników oraz wsparcie transferu wiedzy” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Spotkanie otworzył dr inż. Krzysztof Rutkowski, Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – PIB, który przywitał uczestników i podkreślił znaczenie innowacji w rozwoju ekologicznej produkcji roślinnej.

W trakcie konferencji zaprezentowano szereg wystąpień naukowych i praktycznych dotyczących ochrony roślin, jakości gleby, bioróżnorodności oraz nowoczesnych technologii wspierających rolnictwo ekologiczne. Wśród tematów znalazły się m.in. zagadnienia dotyczące wykorzystania grzybów entomopatogennych w ochronie upraw, roli pożytecznych owadów w sadach i na plantacjach, dbałości o zdrowie gleby czy możliwości zastosowania innowacyjnych metod fizycznych w ochronie przed szkodnikami.

Wykładowcami byli pracownicy naukowi Instytutu Ogrodnictwa – PIB oraz przedstawiciele innych jednostek badawczych i firm z branży rolnictwa ekologicznego. Uczestnicy mieli również okazję wziąć udział w warsztatach ankietowych poświęconych zwiększaniu bioróżnorodności oraz zapoznać się z prezentacją nowoczesnych narzędzi wspomagających decyzje w ochronie roślin, takich jak system HortiOchrona czy system E-nose służący do oceny parametrów biologicznych gleby.

Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem – w wydarzeniu wzięło udział około 90 osób, w tym przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, uczelni wyższych, firm branżowych, gospodarstw ekologicznych oraz jednostek badawczych zajmujących się tematyką ekologii i zrównoważonego rolnictwa, a także pracownicy IO-PIB. Obecność tak szerokiego grona uczestników sprzyjała wymianie doświadczeń i poglądów dotyczących kierunków dalszego rozwoju ekologicznej produkcji roślinnej w Polsce. Na zakończenie odbyło się podsumowanie spotkania oraz wizyta w nowym Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności, gdzie zaprezentowano nowoczesne zaplecze badawcze Instytutu i jego możliwości w zakresie analiz jakości oraz bezpieczeństwa produktów ogrodniczych.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: