Skip to content

AKTUALNOŚCI

WYDARZENIA

Nowości Warzywnicze 50/2010

Nowości Warzywnicze/Vegetable Crops News 50/2010


Chwasty i zabiegi agrotechniczne po powodzi oraz na polach podtopionych 
Weed management and agrotechnical practices after a flood and on waterlogged fields 
Adam Dobrzański

Ocena przydatności do przetwórstwa owoców pomidora gruntowego nowych linii hodowlanych  
Evaluation of processing usefulness of new breeding ground tomato lines  
Ewa Jabłońska-Ryś, Marta Zalewska-Korona

Żywność ekologiczna według kodeksu żywnościowego – Codex Alimentarius  
Organically produced food according to Codex Alimentarius 
Ryszard Kosson

Jakość sensoryczna warzywnych przetworów ekologicznych z papryki i fasoli szparagowej  
Sensory quality of processed vegetables from organic pepper and green beans  
Ryszard Kosson, Krystyna  Elkner, Anna Szafirowska-Walędzik

Zróżnicowanie cech morfologicznych zasobów genetycznych czosnku pospolitego (Allium sativum L.) nie tworzącego pędów kwiatostanowych  
Variability of morphological traits of genetic resources of non-bolting garlic (Allium sativum L.) 
Teresa Kotlińska, Marta Olas-Sochacka

Plenność, jakość i trwałość przechowalnicza różnych odmian i mieszańców warzyw uprawianych w Rosji  
Productivity, quality and storability of different cultivars and hybrids of vegetable crops in Russia  
Stanislav S. Litvinov, Valery A. Borisov, Aza V. Romanova, Alexey V. Polyakov, Franciszek Adamicki

Krioprezerwacja zasobów genetycznych czosnku pospolitego (Allium sativum L.) tworzącego pędy kwiatostanowe  
Cryopreservation of genetic resources of bolting garlic (Allium sativum L.) 
Marta Olas-Sochacka, Teresa Kotlińska

Nowe aspekty badań nad plamistością bakteryjną pieczarki (Agaricus bisporus
New research aspects of the bacterial blotch of the white botton mushroom (Agaricus bisporus
Joanna Szumigaj-Tarnowska, Jan Szymański

Jak zmniejszyć ryzyko porażenia szparagów przez grzyby z rodzaju Fusarium
How to reduce the risk of infection of asparagus with Fusarium?
Magdalena Tuszyńska

Jakość sensoryczna marchwi  świeżej i przechowywanej z uprawy ekologicznej 
Sensory quality of fresh and stored carrot from organic cultivation  
Anna Wrzodak. Krystyna Elkner

Ocena przydatności do jednokrotnego zbioru owoców nowych linii hodowlanych pomidora gruntowego  
Evaluation of new breeding ground tomato fruits lines usefulness for single harvest  
Marta Zalewska-Korona, Ewa Jabłońska-Ryś

Udostępnij na: